Telegram Group Search
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️ #کژفهمی
0:30 کسی که ادعا می‌کند «تکامل یک فکت است» یعنی از قاعده پوپر پیروی نمی‌کند.

#بررسی
این ادعای دکتر اورازانی اشتباه است. جمله بالا مخالف نظر پوپر نیست و تناقضی با آن ندارد.
البته جمله دقیق‌تر چنین است:

✔️ نظریه تکامل مبتنی بر فکتها است.

هر فکتی مانند کشف یک فسیل یا اسکلت جدید، علاوه برآنکه پازل تکاملی را تکمیل می‌کند درصورتیکه از نظر زمانی مابین اسکلت‌های قبل و بعد از خود جای نگیرد نظریه را می‌تواند ابطال می‌کند.
اما فکتها نیز خود ابطال پذیرند ولی احتمال ابطال آن نزدیک به صفر است. مانند جاذبه یا کروی بودن سیارات یا زمان یابی یک فسیل.


نظریات علمی مبتنی بر فکت، درصورت ابطال به علت شواهد جدید، با نظریاتی کامل‌تر جایگزین می‌شوند که فکتهای قبلی را دربر داشته باشند. در اینصورت گاه نظریات قبلی به عنوان حالات خاص نظریات جدید خواهند مانند نظریه اینشتین و نیوتن. نظریه نیوتن هم اکنون نیز برای سرعتهای عادی با تقریب خوبی کارایی دارند. نظریه نسبیت، نظریه نیوتن را که مبتنی بر فکتها بود کاملا باطل نکرد بلکه آنرا به عنوان حالت خاص در سرعتهای پایین تقلیل داد.

توضیحات بیشتر در پیوست
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35269
🕊 فرازتد 🕯
⭕️ #کژفهمی 0:30 کسی که ادعا می‌کند «تکامل یک فکت است» یعنی از قاعده پوپر پیروی نمی‌کند. #بررسی این ادعای دکتر اورازانی اشتباه است. جمله بالا مخالف نظر پوپر نیست و تناقضی با آن ندارد. البته جمله دقیق‌تر چنین است: ✔️ نظریه تکامل مبتنی بر فکتها است. هر…
#پیوست  توضیحات تکمیلی نظریه فرگشت
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35268

 از منظر پوپر هیچ نظریه علمی حتی فکتها قابل اثبات نیست. فقط می‌توانند اعتبار خود را با آزمایش‌های با هدف ابطال، بیشتر کند.

اثبات فقط در حوزه ریاضیات کاربرد دارند.
حتی اگر فرضيه یا نظريه به يك فاكت علمى تبديل شود همچنان  ابطال پذير است، يعنى شرايط ابطال و رد شدن آنها را مى توان فرض كرد گرچه احتمال آنها ابطال آنها نزدیک به صفر است.

چيزى حقيقى تر از اين فاكت وجود ندارد كه زمين تقريبا گرد است و به دور خودش و خورشيد مى چرخد. اما اين فاكت ابطال پذير است، يعنى اگر كسى نشان داد كه زمين تخت و ساكن است اين فاكت علمى ابطال شده است.

 نظريه تكامل داروين با پيداشدن يك فسيل انسان و دايناسورها در لايه هاى زمين شناختى كه سن مشابهى دارند باطل مى شود.
 
 نظريه نسبيت در سرعت هاى بالا و در ابعاد وسيع و مكانيك كوانتومى در ابعاد بسيار ريز به توضيح جهان مى پردازد و با مكانيك نيوتونى كه در قلمرويى ميان اين دو قرار دارد تضادى ندارد.

 ابطال پذيرى غربالی است كه علم را از شبه علم، و غيرعلم و ضد علم، و از مسايل فراطبيعى جدا مى كند. ولى هنوز هم مسايل شبه علمى هم وجود دارند كه  ابطال پذيرند و آنها را بايد با معيار هاى ديگر علم يعنى آزمون پذيرى، تکرارپذيرى و پيش بينى پذيرى ابطال كرد و كنار گذاشت.

به عبارت دیگر:
ابطال پذيرى وقتى نظريات غير علمى را غربال مى كند، بسيارى از نظريه هاى غير علمى را بيرون مى ريزد، اما هنوز بعضى نظريات غيرعلمى با نظريات علمى مخلوط با هم بر روى غربال مى مانند. مثلا نظريه غير علمى و شبه علمى هوميوپاتى كه هرچه مايع دارويى غلظتش كمتر شود تاثيرش بيشتر مى شود، يا نظريه آسترولوژى كه حركت و موضع سيارات بر سرنوشت انسان ها موثر است نظريه هايى ابطال پذير هستند. چون مى توان غلظت هاى داروى معينى را فراهم كرد و تاثير فارماكولوژى آن را بر روى انسان يا جانوران اندازه گرفت يا سياره مشخصى مانند ماه را در ماه هاى مختلف در نظر گرفت و اثرش را برروى سرنوشت گروهى معينى از انسان ها دنبال كرد. بنابراين این نظريه‌ها ابطال پذيرند، اما باز علمى نيستند. آزمون پذيرى، تكرارپذيرى، و پيش بينى پذيرى در اينجا به كمك مى آيد و آنها را از غربال بيرون مى اندازد.

سخنان دكتر محمدرضا توكلى صابرى با عنوان چهار ويژگى علم را اینجا ببینید.
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35166

قضاياى علمى همزمان به  گردآورى مدارک و شواهد می‌پردازند که هریک می‌تواند درجهت آزمون ابطال پذیری بکار رود.

در باره فکت
In science, the term “facts” refers to observations that have been repeatedly confirmed and are accepted as true for all practical purposes.
These are statements about the world that are known to be true through direct observation or measurement. Facts in science are verifiable by repeatable careful observation or measurement by experiments or other means.

It’s important to note that while facts are considered true, they are also inherently tentative in science. This means that what is accepted as a fact today may be modified or even discarded tomorrow as new evidence comes to light.
The scientific method is a dynamic process, and scientific knowledge evolves with ongoing research and discovery. So, a scientific fact is not an absolute truth but rather the most accurate description of a phenomenon based on current evidence
https://ncse.ngo/definitions-fact-theory-and-law-scientific-work

fieldmuseum.org/blog/what-do-we-mean-facts

در باره فکتها و ارزشها
https://science.gc.ca/site/science/en/office-chief-science-advisor/scientific-integrity/resources-and-tools-effective-science-advice/science-shorts-1-facts-and-values


#سوال
۱) آیا اساسِ آنچه “فکت” می‌نامیم، استقرا است یا خیر؟
۲) آیا نتیجه‌ بدست‌آمده از استقرا، نزد پوپر مقبول، معتبر و کافی است یا خیر؟

#پاسخ
پوپر فکت را نیز در اصل نوعی «فرضیه ابطال پذیر» می‌داند که آزمایش ها و مشاهدات جهانی زیادی را پشت سرگذاشته و لذا از اعتبار بالایی برخوردار است اما همچنان ابطال پذیر باقی می‌ماند.
Popper’s position on Fact is that what we consider to be ‘facts’ are always subject to scrutiny and must be open to challenge and refutation in the light of new evidence or better explanations.
encyclopedia.com/people/history/us-history-biographies/karl-popper

.. scientists propose hypotheses that are then tested against reality...
Facts, in this context, are empirical observations that can support or refute a hypothesis or theory.

👈 نقد ابطال پذیری پوپر
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35266

www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/3971
#نگاهی_به_آرشیو  ۲۸ خرداد
17 June 2024


🏮 ۶ سال پیش در چنین روزی  2018
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/5541


🏮 ۵ سال پیش در چنین روزی 2019
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/12484


🏮 ۴ سال پیش در چنین روزی  2020
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/18392


🏮 ۳ سال پیش در چنین روزی 2021
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/21275


🏮 ۲ سال پیش در چنین روزی  2022
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/24254


🏮 ۱ سال پیش در چنین روزی  2023
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/28646

.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#طنز تلخ زن و عمق راهبردی

سوال: اگر یک رستوران به دلیل بی حجابی پلمب شود یا یک خودرو توقیف شود راه حل شما برای این مسئله چیست؟

جلیلی: شما عمق راهبردی مسئله رو درک نمی کنی

سوال: تا عمق راهبردی درک بشه شما راه حل‌تان چیست؟

جلیلی: خب اگه عمق راهبردی را درک کنیم آن وقت موضوع زن یک موضوع اصلی می‌شه اون هم نه در مسأله‌هایی که این طوری تعریف می‌شه. 😳

ظاهرا با همین شیوه در مذاکرات برجام با اروپایی ها شرکت کردند و همه را سرکار گذاشتند.

#نظر
حماقت فقط برای بقیه خطرناک نیست برای خودشون هم خطرناکه...
برجام رو امضا کرده بودن، سه تا بند اضافه هم گرفته بودن! ایشون با شعار دیپلماسی عزت‌مندش که ته نداره، اصرار کرد که برید اروپا تحت فشاره و زمستان سخت در پیش داره، یک بند دیگه هم اضافه کنید...
بند چهارم که اضافه شد اونقدر جنگ روسیه و اوکراین گره خورده بود که دیگه امکان توافق نبود...

#گزین_گویه
جلوی شرارت را می‌توان گرفت اما جلوی حماقت را نه. در نبود خیل فراوان احمق‌ها، تعداد انگشت‌شماری شرور نمی‌توانند قدرتی داشته باشند. بنابراین، حماقت بسیار خطرناک‌تر است تا شرارت.
دیتریش بونهوفر
صفحات ۴۳-۴۴ این منبع

@FarazTed
⭕️ #شایعه یا واقعیت
گوشت با ذبح حلال سالم‌تر یا ماندگارتر است.

#بررسی افق رویداد

... طرفداران ذبح ‌{دینی} معتقدند که به علت بریدن گلو، خون بیشتری از حیوان در مقایسه با روش‌هایی مثل شوک الکتریکی یا شلیک به مغز خارج می‌شود و احتمال فساد گوشت پایین می‌آید.
تحقیقات محدود انجام شده نشان داد که رابطه چندانی میان ذبح شرعی و میزان خروج خون از بدن حیوان وجود ندارد...

در یک بررسی که توسط دانشگاه برستول انجام شده، نشان داده شده که در ذبح حلال سر حیوان بریده می‌شود، اما به محض ایستادن قلب خون شروع به لخته شدن کرده و میزان بسیاری از آن در بدن می‌ماند.
https://www.newscientist.com/article/mg19225805.100-halalstandard-slaughtering-doesnt-need-animals-awake
در حالتی که حیوان با شوک الکتریکی کشته شده و سپس سلاخی می‌شود که باز هم میزان خون خروجی میزان مشخصی است و تفاوت چندانی با ذبح شرعی ندارد.

در بیشتر کشورهای غربی در مورد ذبح اسلامی بحث‌هایی وجود دارد، چرا که ذبح اسلامی مرگ حیوان را طولانی‌تر کرده و باعث ایجاد درد و رنج بیشتر در حیوان می‌شود.
http://www.bbc.com/persian/rolling_news/2011/06/110628_l32_rln_netherlands_slaughter.shtml

از این رو در کشور هلند ذبح حلال اسلامی و کوشر* ممنوع شد.
اما پس از اعتراض گروه‌های اسلامی و یهودی، تنها معتقدان به این ادیان از این قانون مستثنی شدند به شرط آنکه ذبح به گونه‌ای انجام شود که حیوان ظرف ۴۰ ثانیه بیهوش شود. اما ذبح اسلامی و کوشر در دانمارک به کلی ممنوع اعلام شده است.
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/denmark-bans-halal-and-kosher-slaughter-as-minister-says-animal-rights-come-before-religion-9135580.html

*کوشر=ذبح یهودی که به ذبح اسلامی شبیه است.
@Ofoghroydadd


و مرتبط
https://www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/9659
https://www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/24470
https://www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/24966
⭕️ سوگیری‌های روانی

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Cognitive_Bias_Codex_-_180%2B_biases%2C_designed_by_John_Manoogian_III_%28jm3%29.jpg

تصویر با وضوح بیشتر در بخش نظرات

@FarazTed
🕊 فرازتد 🕯
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35276
#خبر_علمی

آخرین شمارهٔ نشریهٔ ساینس (Science) که چهارم اپریل ۲۰۲۴ منتشر شد، تصویری از لوسی (Lucy) را بر جلد خود دارد که یادآور پنجاهمین سال کشف اسکلت آن است. سرمقاله این شماره، نوشته‌ای است به قلم اَن گیبنز (Ann Gibbons) با عنوان «جهان لوسی». برخی از مهمترین نکات آن بدین شرح است:

1️⃣ اسکلت لوسی در ۱۹۷۴ توسط دیرین‌مردم‌شناس امریکایی دانِلد جوهانسن (Donald Johanson) در ناحیهٔ عفر در هدر اتیوپی کشف شد. نام لوسی برگرفته از ترانهٔ «لوسی در آسمان با الماس‌ها» از گروه بیتل‌ها است که تیم اکتشاف هنگام جشن آن را گوش می‌دادند. در آن میان کسی اسکلت را لوسی می‌خواند و این نام با آن می‌ماند. از آنجایی که این اسکلت اطلاعات فراوانی در خصوص تکامل انسان، حرکت دوپایی و آناتومی انسان‌تباران (hominin) اولیه فراهم می‌آورد، کشف آن از اهمیت زیادی برخوردار بود. 

2️⃣ لوسی به گونه‌ای از انسان‌تباران به اسم جنوبی‌کپی عفاری (Australopithecus afarensis) تعلق دارد که بین ۲.۹ تا ۳.۸ میلیون سال پیش زیسته‌اند. اسکلت لوسی به طرز خارق‌العاده‌ای سالم مانده است (۴۰ درصد آن باقی مانده) و به همین جهت مطالعهٔ آن به فهم ما از تکامل انسان‌تباران برای تغییر سبک زندگی از روی درخت به روی زمین حائز اهمیت است.

3️⃣ در گذشته تصور می‌شد که تبار انسان‌های امروز مستقیماً به جنوبی‌کپی عفاری، یا همان لوسی، می‌رسد. اما اکنون دانشمندان همچون گذشته مطمئن نیستند و برخی معتقدند جنوبی‌کپی عفاری، شاخه‌ای بوده که بعدها منقرض شده است. 

4️⃣ پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که گونهٔ جنوبی‌کپی عفاری متنوع‌تر و پیچیده‌تر از آن چیزی است که قبلاً گمان می‌رفت. یافتن اسکلت‌های بیشتر از این گونه، به ما نشان می‌دهد که تنوع زیادی در شکل و جثهٔ اعضای این گونه وجود دارد. چنین تنوعی به پرسش‌هایی در خصوص مسیر تکاملی این گونه دامن زده است و شکل ارتباط آن با گونهٔ ما مبهم می‌کند. 

5️⃣ با این حال، گونهٔ لوسی و به ویژه شکل استخوان پاها و لگن، شواهدی حیاتی از بخشی مهم از تاریخ تکامل انسان را در برابر ما قرار می‌دهد. بخشی که تبیین‌گر یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های گونهٔ ماست، یعنی حرکت بر روی دوپا.

6️⃣ کشف اسکلت لوسی به دانشمندان کمک کرد تا پیش‌فرض‌های خود را به پرسش کشیده و در نهایت تصویری دقیق‌تر و در عین حال پیچیده‌تر از تکامل انسان ارائه کنند. امروزه برخی دانشمندان معتقدند که لوسی قدیمی‌ترین نیای انسان نیست و شاید این مقام را باید به جنوبی‌کپی انامی (Australopithecus anamnesis) داد که حدود چهار میلیون سال پیش زیسته. اما اسکلت‌های به دست آمده از گونه‌های پیش از لوسی چنان ناچیز و محدود است که فعلا نمی‌توان از آنها نتیجه قطعی گرفت. تا زمانی که اسکلت‌های بیشتر یا ابزارهای دقیق‌تر در اختیار نداریم، همچنان گونهٔ لوسی کاندیدای اصلی جنس انسان خواهد ماند.

دکتر عارف عبادی
www.tg-me.com/FortunateMistake


@FarazTed بازنشر
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🅾 شعر دوران کودکی
اثر: دکتر مجدالدین میرفخرایی
(گلچین گیلانی) سراینده بازباران

خوانش: صبوری
@FarazTed
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🆑 مدرسه طبیعت برای آموزش کودکان
مدرس: دکتر عبدالحسین وهاب زاده

وهاب‌زاده، در سال ۱۴۰۲ در قالب این دوره ۱۸ قسمتی در پلتفرم آموزشی «صفحه نو» به‌عنوان بنیان‌گذارِ «مدرسه طبیعت» از تجربیات خود دربارهٔ کودک و طبیعت سخن گفت.
او در این دوره دربارهٔ شناخت دوران کودکی، تأثیر طبیعت بر رشد کودک، پیامدهای دوری کودک از طبیعت، شیوهٔ یادگیری آزاد، انتخاب رویکرد آموزشی مناسب برای کودک و اشکالات موجود در نظام آموزشی و ... سخن گفته‌است.
منبع ویدیوها

1
https://www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35280
2
https://www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35281
3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🅾 مدرسه طبیعت ۱
دکتر عبدالحسین وهاب زاده

سایر قسمتها
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35279
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🅾 مدرسه طبیعت   ۲
دکتر عبدالحسین وهاب زاده

سایر قسمتها
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35279
🆑 #کتاب
کتابهای نقد دکتر سها و سایر نقدها

در بخش نظرات👇

✔️ از ارسال پیام متنی در اینجا خودداری کنید.
صرفا جهت تکمیل، می‌توانید فایل‌های مرتبط با نقد یا پاسخ به نقدها را اینجا آپلود کنید.
.
#نگاهی_به_آرشیو  ۲۹ خرداد
18 June 2024


🏮 ۶ سال پیش در چنین روزی  2018
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/5563


🏮 ۵ سال پیش در چنین روزی 2019
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/12501


🏮 ۴ سال پیش در چنین روزی  2020
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/18403


🏮 ۳ سال پیش در چنین روزی 2021
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/21281


🏮 ۲ سال پیش در چنین روزی  2022
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/24262


🏮 ۱ سال پیش در چنین روزی  2023
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/28656

.
#اطلاعیه شیوه مهار پشه آئدُس عامل تب دنگی.
علائم: درد شدید استخوان، تب، استفراغ

¶ گزش پشه آئدوس در هوای روشن اتفاق می‌افتد.

¶ میزان مرگ و میر پشه آئدوس کمتر از بیماری کرونا است. کیت‌های تشخیصی بیماری تب دنگی به میزان کافی است.

¶ تب دنگی از انسان به انسان منتقل نخواهد شد بلکه باید عامل آلوده در محیط باشد. 

¶ در استان‌های  هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، گیلان، مازندران و گلستان آلودگی پشه آئدوس گزارش شده است.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🅾 مدرسه طبیعت   ۳
دکتر عبدالحسین وهاب زاده

سایر قسمتها
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35279
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🅾 مدرسه طبیعت   ۴
دکتر عبدالحسین وهاب زاده

سایر قسمتها
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/35279
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#دانستنی از واکنشهای بیولومینسانس

ترکیب شدن هیدروژن پراکسید و لومینول

همان شیوه تولید نور بدون گرما در کرم شبتاب و برخی موجودات دریایی

ببینید
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/7368

www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/23751
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#آمار ظریف
در مناظره انتخاباتی

ظریف گفت:
« بله فروش نفت ایران بالا رفت فقط به دلیل اینکه بایدن تصمیم گرفت پیچ تحریم‌ها را شل بکند، بذارید ترامپ بیاد تا ببینید فروش نفت ایران چه می‌شود؟»


نتیجه اینکه برای اقتصاد ما مهم اینست که چه کسی در کاخ سفید می‌نشیند نه در پاستور😉

@FarazTed
#نگاهی_به_آرشیو  ۳۰ خرداد
19 June 2024


🏮 ۶ سال پیش در چنین روزی  2018
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/5571


🏮 ۵ سال پیش در چنین روزی 2019
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/12516


🏮 ۴ سال پیش در چنین روزی  2020
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/18406


🏮 ۳ سال پیش در چنین روزی 2021
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/21286


🏮 ۲ سال پیش در چنین روزی  2022
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/24272


🏮 ۱ سال پیش در چنین روزی  2023
www.tg-me.com/ فرازتد /com.FarazTed/28666

.
2024/06/19 02:24:14
Back to Top
HTML Embed Code: